En sıcak gezegenden yıldız sayısına kadar onlarca ilginç bilginin yer aldığı içerikte, ışık yılı kavramı ve kuzey yıldızı hakkında pek çok ufuk açıcı bilgi bulabilirsiniz. Astronomi meraklılarının okuması gereken içeriğe hoş geldiniz.
Haydi başlayalım ?
Kaynak: https://list25.com/25-büyüleyici-fac…
1. Galaksideki en sıcak gezegen…
Galaksideki en sıcak gezegenin hangisi olduğuna dair bir iddianız var mı? Güneşe en yakın gezegen olduğu için Merkür olduğunu düşünebilirsiniz ama Venüs sadece 482°C’dir.
Öyleyse neden Merkür en sıcak halinde değil? Merkür gezegeninin sıcaklığı koruyabilecek bir atmosferi yoktur. Sonuç olarak, sıcaklık dalgalanmaları çok sık meydana gelebilir. Gündüzleri güneşe dönükken 450°C’yi gören Merkür, geceleri 165°C’ye kadar düşer.
2. Daha çok ağaç mı yoksa yıldız mı?
Galaksimizdeki yıldızların sayısı tahmin edilemez olabilir. Ama Dünya’da galaksimizdeki yıldızlardan daha fazla ağaç olduğunu biliyor muydunuz?
Bilindiği kadarıyla Dünya’da 3 trilyona yakın ağaç var ama galaksimizin tamamında 100-400 milyar orta yıldız var.
3. Olayları aslında olduğundan daha geç görüyoruz…
Işığın bir cisme yansıyarak bize ulaşması belli bir süre aldığı için aslında ışığın ilk yansımasını biz görürüz.
Örneğin Güneş bizden 8 ışık dakikası uzaklıkta… Güneşe veya güneşin ışığını yansıtan herhangi bir cisme baktığımızda onu 8 dakika önce görüyoruz…
4. Uzay neyden yapılmıştır?
Genellikle uzay denilince aklımıza gezegenler, aylar, yıldızlar ve asteroitler gelir… Ama bu buzdağının sadece görünen kısmı. Bahsettiğimiz şey, uzayın sadece %5’ini oluşturuyor.
Peki kalan %95’te ne var?
Bunun yaklaşık %27’si, bilim adamlarının hala ne olduğu hakkında araştırma yaptıkları karanlık madde adı verilen bir maddedir. Karanlık maddenin ışık veya enerji geçirmez olduğu bilinmektedir.
Geriye kalan %68, evrenin sürekli genişlemesinden sorumlu olduğu düşünülen sözde karanlık güçtür.
5. Hiç uzayın sesini merak ettiniz mi?
Uzayda rastgele bir atmosfer olmadığı için ses dalgaları bir yerden başka bir yere ulaşamaz. Yani, uzayda inanılmaz derecede derin bir sessizlik var.
6. Ay’dan gittikçe uzaklaşıyoruz.
Aralarındaki enerji alışverişi nedeniyle Ay Dünya’ya doğru çekilirken, Dünya güç kaybediyor ve Ay güçleniyor.
Enerji artışı nedeniyle Ay daha da dışa doğru dönmeye başlar. Yılda 4 cm uzaklaşmasına rağmen bilim adamları milyarlarca yıllık yerçekiminin kolayca kırılacağına inanmıyorlar.
7. Düz Dünya’dan sonra Oval Ay…
Düz bir Ay’dan bahsetmiyoruz… Ay’ın şekli aslında limona benziyor… Bilim insanları bunun Ay’ın gezegenimizin eski hali ile etkileşiminden kaynaklandığını düşünüyor.
8. Elmas bir gezegen hayal edin…
55 Cancri e, diğer adıyla ‘Süper Dünya’, gezegenimizin iki katı büyüklüğünde ve muhtemelen granit ve elmaslarla kaplı olacak.
Yengeç takımyıldızında 40 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır.
9. Bir Neptün yılı…
Neptün’ün Güneş’e olan uzaklığı nedeniyle Güneş etrafındaki bir turunu tamamlaması 165 Dünya yılı sürer.
10. Venüs’teki metal yağmurları ve fırtınalar da çok ilginç.
Venüs, güneş sistemimizdeki en sıcak gezegendir. Sıcaklığı 426°C’ye ulaşabilen gezegen, sülfürik asitle kaplı.
Bu olay gezegendeki metallerin buharlaşmasına neden olur. Atmosferde zamanla sıvı hale gelen metaller, yere düştüklerinde katı hale dönüşürler.
Metal fırtınasında şemsiye kurtarır mı bilemeyiz…
11. Satürn’ün büyüleyici fırtınasını görmelisiniz.
Fırtınalardan bahsetmişken, bunu atlayamadık…
Satürn’ün kuzey yarım küresinde çok büyük ve çoklu bir fırtına var. Bu fırtına yıllardır sürüyor. Altıgen şeklinde, 300 km uzunluğunda ve 32.000 km genişliğinde olan fırtına, saatte 320 km hızla esen rüzgarlarla oldukça güçlü.
12. Yeni bir gezegen mi yoksa yeni bir kara delik mi?
Bilim adamları tarafından yapılan hesaplamalar ve araştırmalar, güneş sistemimizin en ucunda, Neptün’ün ötesinde, bizi ya küçük bir kara delik ya da devasa bir gezegenin beklediğini gösteriyor.
13. Uzayda ağlamak mümkün mü?
Sıfır yerçekimi ortamında, astronotlar duygulanıp ağladıklarında, göz yaşları gözaltında minik jelibonlar gibi asılı kalıyordu. Yani teknik olarak uzayda ağlamak neredeyse imkansızdır çünkü gözyaşları düşmez.
14. Uzay giysiniz delinirse ne olur?
Uzay giysileriniz delinirse, basitçe söylemek gerekirse, öldünüz demektir. Ama düşündüğün kadar hızlı ölmeyeceksin. Vakum basıncı nedeniyle önce kanınız ve tüm vücut sıvılarınız kaynamaya başlar, ardından düşük nem nedeniyle vücut sıcaklığınız hızla düşer. Önce kaynatıp sonra donarak ölürsünüz.
Umarız aramızdaki astronotların uzay kıyafetlerinde rastgele delikler veya sızıntılar olmaz.
15. Değişen Kuzey Yıldızı…
Şu anda Kuzey Yıldızımız Polaris ve yaklaşık 12.000 yıl içinde kuzey yıldızımız Vega olarak değişecek. Ve Vega’dan 26.000 yıl sonra, kuzey yıldızı yine Polaris olacak.
16. Işık yılı uzakta…
Işık yılı nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi, bir ışık yılı, ışığın bir yılda dünyaya ulaşması için geçen süreyi ifade eder.
Işık saniyede 186.000 mil hızla hareket eder. Bunu bir yıldaki tüm saniyelerle çarpın, 6 trilyon mil…
Yani bir gök cismi bizden bir yıl uzakta ise o cisimle aramızda 6 trilyon mil var demektir.
Uzay sandığımızdan daha büyük…
17. Bazı galaksileri teleskopsuz görebiliriz.
Galaksiler ışık yılı uzaktadır, ancak bazıları çıplak gözle görülebilecek kadar yakındır. Bu gökadalar Samanyolu Gökadası, Andromeda Gökadası, Üçgen, Heykeltıraş ve Erboğa A’dır.